İleri Seviye Makam Kursu

30.12.2021
2.146
İleri Seviye Makam Kursu

Medeniyetimizin en büyük hazinelerinden biri olan Mûsikî, makam, enstrüman ve söz unsurlarıyla özel bir mevkîye sâhiptir. Cami mûsikîsi ise, dinî hayatımızda çok önemli yeri olan Kur’an-ı Kerim, ezan, salâ, kâmet, tesbih duaları, temcid, münâcât, mihrâbiye, tekbir, salâvât, ilâhiler, kasîde, mevlid gibi formlardan meydana gelmektedir. Mûsikîmizin bu formlarının dinleyeni etkilemesi, onlarda derunî bazı değişiklikler meydana getirmesi ve ruh iklimlerine olumlu katkı yapması önem arz etmektedir. Hz. Peygamber’in Kur’an’ın sesle güzelleştirilmesi gerektiğini ifade etmesi ve başkalarından Kur’an dinlemeyi tercih etmesi, güzel sesle ruhları lâhûtî aleme yönlendirmenin önemini ortaya koymaktadır.

Ezan, irticâlen okunduğu için makamlarda belli ses sahasında gezinilmesine rağmen her okunuşta farklı süslemeler, nağmeler ve güzellikler ortaya çıkar. Ezanı her makamda okumak mümkün olsa bile, Sabâ, Uşşâk, Rast, Segâh-Hüzzam, Hicâz, gibi (temel) makamlarda okumak gelenek haline gelmiştir. Mûsikî geleneğimizde vakitlerin, insan ruhu üzerindeki etkisi düşünülerek, hangi vakitte hangi makamın etkili olduğu belirlenmiş, beş vakit için farklı makam tertipleri düzenlenmiştir. Dolayısıyla, namaz için camide ezan okumak da özel bir maharet ve çalışma gerektirir.

Dede Efendi’nin özlü tanımıyla, Mûsikî, derûnî coşkuları güzel nağmelerle aksettiren, ölçülü sesler vasıtasıyla dinleyicide estetik bir tesir ve heyecan oluşturan, insanlığın ahlâkını arındıran bir ses ilmidir. Dolayısıyla okunduğunda ilâhî zevkleri, manevî coşkuları harekete geçiren Kur’an-ı Kerim’in, ezanın, mevlidin, ilâhî ve kasidelerin güzel nağmelerle ve belli kurallara uyularak okunması elzemdir.

KURSA KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kazım Yiğiter © 2024